Besök på Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Tisdagen den 23 augusti var Shoe4Africa Sweden på studiebesök på den pedagogiska verksamheten ”lekterapi” på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Hit välkomnas alla barn som vårdas på sjukhuset, och på avdelningen får inga medicinska undersökningar eller behandlingar ske. Istället skall den utgöra en frizon för lek och umgänge, och här finns alltifrån dockor och tågbanor till tv-spel och biljardbord. 

Här finns även Studio Musikverkstan, världens första inspelningsstudio på ett barnsjukhus. Där träffade vi eldsjälen och musikpedagogen Andreas Hedlund som grundade studion redan 2004. På Studio Musikverkstan ges barnen en möjlighet att spela och göra musik på ett lekfullt sätt. I ena hörnet står ett rejält trumset, och utmed väggarna står flera synthar och ovanför dessa hänger flera gitarrer i olika färg och storlek. Vid fönstret återfinns verksamhetens hjärta, ett litet skrivbord med en dator och en mikrofon. Här kan barnen få hjälp med att spela in en egen låt, och kan inte patienten komma till studion så kommer studion till patienten. Barnen har även skrivit text till låtar som sedan sjungits in av kända artister som Amy Diamond och Adam Tensta.
Vi kände oss mycket inspirerades av vårt besök och hoppas kunna utbyta många idéer och erfarenheter med Andreas då vi drar igång musikverksamheten på Eldoret Children’s Hospital i kenyanska Eldoret.