OM SHOE4AFRICA

Grunden till Shoe4Africa lades i slutet av 90-taletav Toby Tanser, en före detta brittisk-isländsk elitlöpare bosatt i Stockholm under många år. Han reste till östra Afrika för första gången 1995, men det som skulle bli en kort semester förvandlades till en sju månader lång livsomvändande upplevelse. Intrycken från resan har resulterat i Östafrikas första och största barnsjukhus och tusentals löparskor har funnit nya ägare bland barn och ungdomar i Kenya.

 

TOBY TANSER

När Tanser anlände till Kenya 1995 chockades han av den misär som hans löparkollegor levde i och ville göra någonting för att hjälpa till. Han började dela ut sina kläder och ett dussintal löparskor bland sina nyfunna vänner, och det allra sista paret snörade han av sig och gav till taxichauffören på flygplatsen i Nairobi. Helt utan bagage och kläder arresterades Tanser sedan på flygplatsen i Paris, och när han anlände barfota till ett snöigt Arlanda erbjöds han skjuts till sitt hem på Lidingö av en hjälpsam kvinna. Även hon kom barfota ur detta möte i hopp om att hennes skor skulle hitta en mer behövande ägare. Fler och fler skor samlades in under 1996 och organisationen, som några år senare skulle få namnet Shoe4Africa, var ett faktum.

 

VERKSAMHET

Shoe4Africa har, som namnet antyder, sitt ursprung i skor. Förutom den idrottsliga aspekten och den stolthet och värdighet som ett par löparskor innebär, ger de även ett skydd mot den hakmask (”hookworm”) som årligen drabbar 600 miljoner människor världen över, inte minst på den afrikanska kontinenten. Parasiten tar sig in i kroppen via tånaglarna och resulterar ofta i nedsatt immunförsvar och flera allvarliga, ibland dödliga, hälsoproblem. I takt med att Shoe4Africa har vuxit har denna grundläggande tanke om förbättrad hälsa resulterat i ett syfte och mål med verksamheten som går ut på att de ”i nära samarbete med invånarna skall verka för att förbättra livet i byarna, med fokus på utbildning och hälsa.” Vid sidan av Eldoret Childrens Hospital, Östafrikas största barnsjukus, har fyra skolor byggts och donerats till Kenyanska staten. Shoe4Africa bidrar även till att öka kunskapen kring HIV/AIDS, samt arbetar aktivt för att stärka kvinnans roll i samhället, då starka kvinnor ger hälsosamma familjer. Löpningen går dock som en röd tråd genom verksamheten, och Toby Tanser har vid upprepade tillfällen anordnat välgörenhetslopp tillsammans med kenyanska världsmästare och olympiska mästare i marathon.